​FERIEGÆSTER PÅ KLINIKKEN

​Tandlæger i Kjellerup og omegn bidrager til murmanske feriebørns sommerophold – børnene får undersøgt og behandlet deres tænder mens de er i Danmark

- Odin, dva, tri...

Den russiske tolk holder i hånd, og forsøger at aflede opmærksomheden: prøv at tælle, en, to, tre...

Imens forsøger pædagogen, som står ved stolens fodende, at dæmpe både sin og den lille piges nervøsitet: aer hendes ben, retter på hendes snørebånd, piller ved buksekanten og peger på papir-svalerne i loftet, imens hun nynner.

​Tandlægernes gave til børnene

Darja er til tandlæge. Darja er 8 år gammel og fra Murmansk i Rusland, men i øjeblikket er hun feriegæst i Kjellerup i Midtjylland sammen med 31 andre børn i alderen 6 til 14 år.

Hvert andet år henter foreningen Russiske Feriebørn i Kjellerup og Omegn omkring 30 børn og et antal pædagoger fra børnehave 139 i Murmansk til Danmark, hvor de indkvarteres enkeltvis hos værtsfamilier med børn på samme alder. Feriebørnene er et lokalt fællesprojekt: Bageren sørger for pølsebrød til børnenes rejse. Skotøjsbutikken donerer nye sko. Kroen sørger for middag med spaghetti og kødsovs. Turistforeningen arrangerer sejltur, sponsorer sørger for tur til Legoland - og lokale tandlæger sørger for, at børnene får undersøgt og behandlet deres tænder. Børnene store behandlingsbehov, og tandlægerne fokuserer på forebyggelse og på smertefrihed.

- Det er vores bidrag til projektet, fortæller tandlæge Harry Fløjborg, som er tandlæge, Kjellerup Tandlægecenter.

​Danske tandlæger populære

Darja, som ligger i tandlægestolen, synes måske ikke lige i øjeblikket, at tandlægernes bidrag er nogen særlig god gave, men Harry fortæller, at de store børn godt ved, hvor de helst vil gå til tandlæge.

- De børn, der har besøgt Kjellerup 4 eller 5 gange vil helst gå til tandlæge når de er i Danmark, og vi kan heldigvis se på dem, at vores forebyggelse virker, siger han.

Hjemme i Murmansk bliver børnene tilbudt tandlægebesøg første gang når de når skolealderen, men det offentlige system er langsommeligt med store ventetider og med tandlæger, der ifølge Darjas tolk er hårdhændede. Man kan også gå til privat tandlæge, men det er meget dyrt, fortæller hun. 

​22 børn på en formiddag

Darja har været til tandlæge hjemme i Rusland. Harry kan se, at der er udført tandlægearbejde. Men hun har også et par store cariesangreb. Harry lægger bedøvelse - borer og fylder med glasionomer. Bagefter virker bedøvelsen til den 05´er der skal ekstraheres, og både tolken og pædagogen ånder lettet op, da tanden i løbet af et øjeblik ligger på bakken.

- Spasiba – tak, siger Darja.

- Du var meget dygtig, svarer Harry, og tolken oversætter.

Darja henter sin belønning i receptionens gavekurv: et fint lille orange armbånd, som straks bliver sammenlignet med venindernes i venteværelset.

Harry tager imod den næste lille feriegæst: Maxim Antona, 8 år gammel fra børnehave 139 i Murmansk.

Russer-børnene i Danmark hvert andet år

De russiske feriebørn i Kjellerup kommer på ferie i Danmark som 6, 8, 10, 12, og 14-årige. De bor hver gang hos den samme plejefamilie – og ferien omfatter hver gang et tandlægebesøg. Besøget er de lokale tandlægers bidrag til projektet.

Flere tandklinikker deltager

Kjellerup Tandlægecenter satte en formiddag af til behandling af 22 russiske børn imellem 6 og 14 år, 10 andre børn gik til tandlæge i Thorning og Ans.

Børn med en barsk baggrund

De russiske feriebørn i Kjellerup kommer fra børnehave 139 i Murmansk, som ligger i det nordlige Rusland. Under den kolde krig var Murmansk en vigtig sovjetisk flådehavn, fordi fjorden deroppe er isfri hele året. Den gang sendte systemet de fattigste børn på sommerferie ved Sorte Havet, men i dag er flåden skåret drastisk ned, fiskeriet er flyttet væk, og Sorte Havet er droppet. Børnene lever under barske sociale forhold – men 25-30 af dem får tilbudt en ferie i Danmark hvert andet år.

Kontakt os & book en tid i dag​

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Book tid online i dag

Vi tilbyder online booking til ændring af din tid til regelmæssigt tandeftersyn. Du er altid velkommen til at kontakte os - om du skal booke en tid eller hvis du har spørgsmål.

​Firma info

Kjellerup Tandlægecenter

CVR: 37914339

Sindingsgade 6, 8620 Kjellerup

- Find os på Google Maps

Se vore cookiedeklaration

Kontakt info

Tlf.:
86 88 16 30

E-mail:
​​info@kjtand.dk

Åbningstider

ManDAG

07.30 - 16.00

TirsDAG

07.30 - 17.00

ONSDAG

07.30 - 16.00

TorsDAG

07.30 - 17.00

Fredag

07.30 - 15.00

Telefontid

Mandag

08.00 - 16.00

Tirsdag

08.00 - 17.00

Onsdag

08.00 - 16.00

Torsdag

08.30 - 17.00

Fredag

08.30 - 15.00